Dag 256

256. Pest eller Kolera?

Pest är en bakteriesjukdom som kan botas med antibiotika. Vi kan välja mellan lungpest, böldpest och blodpest. Bakterien hittar vi hos gnagare och för att människor ska bli pestsmittade krävs människoloppor som hoppar mellan exempelvis råttor och oss och klener ner oss med pest. De olika pestsorterna beror på vilket organ i människokroppen som smittas.

Lungpest sitter, som man kan räkna ut, i lungorna. Vi snackar lunginflammation med blodig hosta, hög feber, bröstsmärtor och andnöd. Blir man inte behandlad dör man nästan varje gång.

Böldpest får man när bakterien tar sig till lymfkörtlarna där smärtsamma bölder bildas och orsakar inflammationer. När man har böldpest får man feber, frossa, huvudvärk och ibland diarré. Många får, som sig bör, ångest uppå det. Här dör man mellan 30 och 90 % av gångerna om man inte får i sig botemedel.

Blodpest är mest en komplikation till andra pester. Det handlar om att blodet fylls av bakterier som orsakar blodförgiftning som i sin tur bjuder på feber, frossa, förvirring och ofta hudblödningar och döden.

Kolera är också en bakteriesjukdom. Den sätter sig i tarmen och gör att cellerna i tarmen utsöndrar en grej som drar ut vatten ur kroppen. Man bajsar och bajsar tills man inte kan bajsa mer. Då bajsar man lite till. Diarré alltså. Det som är så farligt med kolera är att man riktigt fort blir av med vätska och hälften av alla smittade dör om man inte får behandling.

Både när man har pest och kolera får man alltså diarréer. Men man får ett extrapaket med hemskheter till pesten, plus att man dör oftare av pest om man inte får behandling. Jag väljer kolera framför pest alla dar i veckan! (Om jag nu någonsin verkligen måste välja).

    vs.    





Ps. Pestdoktorn var en doktor förr i tiden, som försökte hjälpa de pestsjuka. I den fågelliknande maskens näbb lades örter som skulle skydda mot smittan och dämpa stanken. Ds.

Kommentarer
Postat av: David

Fyfan.. här sitter man och slafsar i sig frukostgröten, inte rätt inlägg att läsa just nu känner jag

2011-09-17 @ 09:22:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0