Dag 303

303.




Dag 302

302. Antagligen har jag en hjärnskada som gör att jag inte kan passa tider. Hur viktigt det jag ska till än är, så kommer jag tamefan alltid sent. Jobb, möte, doktorn eller någon vän. Det är som att jag inte uppfattar vad tid är och hur lång tid olika saker faktiskt kan ta. Som om jag har en inneboende vetskap om att A tar si lång tid och B tar så lång tid, men tiden det tar att ta sig mellan A och B existerar inte. I mitt huvud ser jag till exempel mig i lägenheten, mig på cykel och sedan mig på jobbet. Det är som att det är omöjligt för mig att begripa att det tar tid att ta sig från lägenheten, och från cykeln in på jobbet. Ska jag sedan kasta soporna på vägen ut så läggs ingen tid på, utan allt tar lika lång tid. Hur mycket jag än försöker så fattar jag inte, när jag väl är i det. Det är riktigt tråkigt för mig och alla inblandade.

Känns såhär






Dag 301

301.




Dag 300

300. Grattis på 300-dagsdagen. Försök att inte få dvärgbandmask nu. Det tar evigheter att bli av med den.


"Om en människa får i sig dvärgbandmaskägg kan det utvecklas blåsmaskar i människans lever eller i andra organ. Hundens dvärgbandmask ger vanligen en enda blåsa, medan rävens dvärgbandmask ger många blåsor. Blåsmaskarna växer långsamt, och då de blivit så stora att de stör den normala organfunktionen får människan sjukdomssymptom (såsom t ex tecken på dålig leverfunktion när det sitter blåsor i levern). Det tar vanligen minst 5-10 år. 

Om man upptäcker blåsmasksjuka hos människan i tid är symptomen behandlingsbara, men det kan kräva kirurgiskt ingrepp och flera års läkemedelsbehandling för att blåsorna inte ska växa till igen.

Varje år nysmittas cirka 1 person/1 miljon innevånare i Europa. Siffran är 10 ggr högre i de hårt smittade alptrakterna.

På grund av att smittan drabbar förhållandevis få människor och tar lång tid på sig att orsaka skada, så vet man ännu ganska litet om de egentliga smittvägarna mellan människor och djur. Det finns sannolikt två smittvarianter: 1) Man får in ägg i munnen via livsmedel eller via sina händer. Då smittade djur släpper sin avföring i naturen kan äggen i avföringen hamna på bär och svamp. Människan kan smittas av att hantera eller äta dessa bär. Människan kan sannolikt också smittas genom att få maskägg på händerna efter att ha klappat en smittad hund/katt, och sedan få in äggen i munnen i samband med att hon äter mat. Äggen är små och lätta och kan fastna i djurets päls då det släpper avföring. De kan sedan föras runt i pälsen bort från anus, och människan uppfattar inte någon risk med att klappa det till synes friska djuret. 2) Man andas in ägg, som förs runt med luften exempelvis då man städar i ett rum där det finns ägg spridda i omgivningen.

Dvärgbandmaskens ägg överlever djupfrysning av bär och svamp, men avdödas av frystorkning. Många av de bär som används i industrin är frystorkade.

Dvärgbandmaskens ägg kan inte spridas med kokade bär i form av sylt eller kräm, eller med förvälld eller stekt svamp."

Dag 299

299. Jag är mitt uppe i en flyttstressångest. Den här lägenheten är ett rövhål. Nu ska jag städa upp efter massa folk som bott här sedan -90. Det är nog rätt mycket smask under badkaret. Och så har jag en miljard saker att få ner i lådor. Och en miljard saker som folk lämnat kvar som jag nu måste få reda på.

Dag 298

298.




Dag 297

297. Hej Sverige. Idag fick jag tantkiss på näsan. En droppe. Det var nästan min tråkigaste vårdupplevelse hittills. Om man räknar bort den gången jag såg en människa kaskadkräka fem starka strålar fiskgratäng. Det var som en skräckfilm det kräket. Magens innehåll flög i en stabil båge, en meter från personen i fråga, tills den splittrades och gav sig ut på färd över möbler och golv.

Kisset kom sig av att en blöja skulle bytas och läget var pressat. Fort skulle det gå. Någon slet av blöjan. En annan kände hur det skvätte till (jag). Jag spritade därefter hela ansiktet tills jag blev totalt groggy och lite illamående. Så kan mitt glamourösa liv se ut. Avis?

Dag 296

296. Sitter här nmed syrrans mini pc och flrslker skriva. Tangenterna äör astighta! Man tycker kanske att det ska vara smart att hwa en sån här liten dator, smidigt liksom. VVad man gärna glömmer är att een är rätt värdelös om man ska skriva mycket. Lätt att halka fdel om man söäger ¨så.

Dag 295

295. Li och trafiken.

1. Jag kommer dö i trafiken. (Eller i cancer, som man också kan se som en slags trafik. En sjukdomstrafik ).

2. Jag har börjat peka fuck you till folk i trafiken.

3. Jag har börjat hytta med näven åt folk i trafiken.

Det känns inte helt bra det här. Blir man en gammal tant om man hela tiden är arg i trafiken?

Dag 294

294. Ja tack kära idiotkollega. Sätt gärna på lite avslappningsmusik och släck ner hela stället så det liknar en bunker för att "du känner att du behöver det". Det är fan mycket man kan känna va? Man kan känna att hösten har kommit, att det är dimmigt ute, att det är soligt, att det ska bli åska, att det ska bli regn, att det är oro i luften, att solen inte varit framme på hela dagen. Sen känns det toppen att du kommer och frågar mig om exakt ALLT. Hur andas man? Var finns ugnsformen? (Du tittade trots allt i ett skåp och när den inte stod framför näsan på dig är det lika bra att fråga och få hjälp). Hur sätter man på TV:n? Hur öppnar jag ett mail? Hur kokar man potatis? Vems är den? Vad är det? Vad sa du? Vad sa han? Vem sa det? Vad händer? Vad gör du? PAY ATTENTION JÄVLA HAGGA! Ska man behöva förklara allt hela tiden? Och har du verkligen med ALLT att göra? Jag blir helt utmattad. Och håll käften i fem jävla minuter är du snäll.

Dag 293

293.


Dag 292

292. Skitdagskriterier:

1. Illamående
2. Yrsel
3. För lite ledighet
4. Stress
5. Försenade och inställda tåg
6. För mycket jobb
7. Ordentlig trötthet
8. Dimmigt väder
9. Jobbiga arbetskamrater
10. För mycket att göra
11. Ostädat hem
12. Odiskad disk
13. För lite sömn

check check check check check check check check check check check check check

Dag 291

291.







En riktigt bra mellanmålslåt, eller frukostlåt.

Dag 290

290.



Hi, I just saw the widjow and that's was facking facking extremely ffff. That was the worst fucking windjow ever seen, Justin Bieber is a totally extremely fuckface. And I gotta facking kill him with this knife your asshole. You're no ones like you you're a fucking fag just speak all over the facking kf-board and the computer. You're a facking retard dude. EWYONE, go to your house and facking kill you with a e in your ass with a facking sword. Osv... i all oändlig ungdomlig ilska.

Dag 289

289.






Dag 288

288. Tänkte berätta om en liten parasit som heter torskmask, men jag vet inte om jag vill det längre. Den är en sån jävla gris att jag inte klarar av att läsa om den. En sak ska fiskätare veta bara. Det är att man helst ska frysa torsk i minst två dygn eller tillaga den i minst 70 grader innan man äter den. Så masken dör. Om man får i sig en levande torskmask kan den borra sig ut genom magsäcken och simma runt i bukhålan. Den har upptäckts även i andra delar av kroppen. Någon har hostat upp en torskmask och någon har känt hur den har tagit sig ut genom huden i nacken. Även om masken är död och man får i sig den kan man bli dålig och kräka och grejer. Det är så sjukt osmakligt!


Dag 287

287. Jag upplever det som extremt relevant att idioter slutar knäa mina favoritkillar i huvudet.


Dag 286

286. Igår när jag satt på bussen och åt ett äpple så ömmade det lite i mitt tandkött. Av någon anledning har jag fått för mig att om man tuggar hårda saker blir tandköttet starkare. Stämmer det? I vilket fall som helst började jag fundera på vad tandkött är gjort av. Inte är det muskler, för jag har i alla fall aldrig sett någon spänna och flexa tandköttet. Jag uteslöt även brosk, svällkroppar och tjock hud.

I LOVE INTERNET!

Tandkött:

Det yttersta lagret på tandköttet heter epitel. Epitelet består till största del av keratinocyer. En keratinocyt är en cell som finns i hudens översta lager. Cellen vandrar uppåt och går i programmerad celldöd, vilket bildar det yttre döda cellagret på kroppen. Den här cellens främsta uppgift är att skydda kroppen mot bakterier, UV-strålningar och så vidare. I epitelet finns även melanocyt som är den cell som producerar pigmentet melanin som även det skyddar mot UV-strålar. Inte för att vi solar tanköttet så ofta, men ändå. Det är mutationer hos melanocyterna som kan leda till malignt melanom. Kroppen tar hand om de muterade cellerna oftast på egen hand genom att tvinga dem att begå självmord. Men om kroppen missar en muterad cell så lär den cellen närliggande celler att mutera och tillsammans bildar de cancer. Det finns även mastceller i epitelet. Mastceller hjälper kroppen att bekämpa parasiter genom att binda antikroppar till sin egen yta. Antikropparna sänder i sin tur ut inflammatoriska substanser för att ta kål på parasiterna. En av de substanserna är histamin. Mastcellerna är den huvudsakliga orsaken till allergier och överkänslighetsreaktioner. En annan cell vi har i yttersta lagret är lymfocyt som är en sorts vita blodkroppar.

Under epitelet ligger bindväv, nerver och blodkärl. Bindväv en geléartad grundsubstans som utgör kroppens sammanhållande och stödjande vävnad. Sen kommer käkbenet!

PLUS: "Tandköttet är liksom fingeravtryck, helt unikt och kan identifieras via fotografier."

Tack Wikipedia för all information!


Dag 285

285. Sjukaste!

Bulgyhead Wrasse

Bulgyhead Wrasse




Dag 284

248. Napoleon Wrasse




Dag 283

283. Känner att jag halkat efter med bloggen igen. Innan blev det ett litet stressmoment, men nu pallar jag inte bry mig. Som jag tidigare nämnt så händer det grejer nu för ti'n. Livet du vet.

Kolla denna läppfisken så länge. (Under tiden livet händer).



Humphead Wrasse

Dag 282

282. Malmö är staden som pissar på mitt intellekt och min själ.




Dag 281

281. Jag tror jag blir undersköterska istället. Då börjar jag någonstans åtminstone. Just nu horar jag runt som timanställd och tappar både självrespekt och ekonomisk stabilititet för varje dag. Om jag är undersköterska har jag ett yrke att använda mig av, tills jag får min överdimensionerade tumme ut ur mitt mossiga rövhål och tar tag i Matte B och allt vad fan det innebär. Läget måste bli stabilt. Jag måste verkligen växa upp.

Dag 280

280. Ibland kommer jag på mig själv att tänka på ordet "trikiner". Jag har fram tills nu inte haft någon bra koll på vad trikiner faktiskt är, jag minns bara att jag hittade en bild på en död björn i en jägartidning med texten "trikiner hittade i björn i Dalarna", i en tidning för kanske två år sedan. Jägartidningen har jag i min ägo från den gången allers hade jippo i Malmö och bjöd på gratistidningar. Jag tog ALLA för att jag är en gratishora utan dess like. Jägar- och fiske-tidningarna har jag använt till att klippa ut blodiga bilder ur som jag senare tänkt göra kollage av. Blev inte så mycket av den idén. FÅR VÄL SE VAD FRAMTIDEN HAR I SITT KLIPP OCH KLISTRASKÖTE. I alla fall så tänker jag ibland på trikiner.

Trikiner är parasiter som lever i däggdjur. Människor kan få i sig trikiner om de till exempel äter illa tillagat griskött. Då kan man få trikinos.

Nu latar jag mig och klipper och klistrar. Informationen är ändå den samma. Smaskig och lurig.

"Infektion med trikiner är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Infektionen förekommer hos diverse djur i stora delar av världen, inte minst i länder med tempererade klimat.

I Sverige är sjukdomen ovanlig, några fall hos människa har rapporterats under de senaste tio åren (utlandssmittade). Förekomst av trikiner hos svenska tamsvin är utomordentligt sällsynt och senast detta inträffade var 1994. Under senare år har dock enstaka fall påvisats hos vildsvin. Trikiner kan finnas även hos andra vilda djur i Sverige som björn, rödräv, lodjur och varg.


Orsakande organism, smittvägar och smittspridning

Det finns flera trikinarter internationellt varav några kan förekomma i Sverige. Vanligast i Sverige är rundmasken Trichinella spiralis. De vuxna maskarna är två till fyra mm långa. Om kött som innehåller larver (trikiner) från masken äts av ett djur, frisätts dessa larver i mag- och tarmkanalen och utvecklas där till vuxna maskar. De vuxna maskarna producerar nya larver, som via blodet och lymfan sprids i kroppen och vandrar ut i tvärstrimmig muskulatur, framför allt ögon-, tugg, axel-, andnings- och hjärtmusklerna. I muskulaturen bildas sedan cystor runt larverna, och cykeln kan fortsätta.

Smitta sker om man äter otillräckligt berett griskött (även vildsvin), björn- eller hästkött i vilket trikiner ligger inkapslade. Sjukdomen smittar inte från människa till människa. Mottagligheten är allmän.

Inkubationstiden är någon till några veckor.


Symtom, komplikationer, behandling och diagnostik

Sjukdomsbilden varierar från milda, symtomfria fall till svåra, dödligt förlöpande tillstånd. I tarmen kan maskarna ge upphov till övergående diarrébesvär. Larverna framkallar under sina vandringar allergiska symtom och lokala besvär, som kan yttra sig som smärtande vätskeansamlingar, särskilt kring ögonen, blödningar i ögats bindehinna och under naglarna, långvarig och oregelbunden feber samt påverkat allmäntillstånd. Komplikationer från hjärta och nervsystem kan förekomma. Behandling finns mot de tidiga mask- och larvstadierna.

Diagnosen är ofta svår, mest därför att man inte misstänker sjukdomen. Ibland kan larver påvisas genom mikroskopisk undersökning av muskelvävnad. Annars används serologisk metodik, det vill säga att antikroppar mot trikiner påvisas i blodprov."


Kolla symptomen! Läckert!

Ps. När jag var liten stavade jag "tidningen" tinine.


Dag 279

279. Mitt senaste middagstips är ålaladåb. Receptet är för långt för mig att skriva ner här. Jag kan bara berätta att det går ut på att lägga ål i gelé.





Dag 278

278. Vilket stabilt intryck jag ger va? Kör lite depp-pepp. Lite att hjärtat är krossat i tusen bitar/ livet suger/ alla är dumma i huvudet, och lite JES JES JES JES JES. Men det är ju så, det kan ändras ganska ordentligt från dag till dag.

Idag är en bra dag också och det mesta har varit till belåtenhet. Bortsett från tokiga tanter på jobbet som gärna undrar om jag är Irene.

Dag 277

277. Det händer grejer! Kan inte berätta än, för inget är säkert. Men så här känns det:




Dag 276

276. Kan inte det här jävla året ta slut nån gång så man kan få börja på nytt?



And I bet that Juliet was just the icing on the cake


Dag 275

275.

Jag kan inte skriva.




Dag 274

274.

All that I was buildings burning down







Dag 273

273.

 

RSS 2.0