Dag 52

52. Kisset är ju alltid gult. Nästan alltid i alla fall, om man inte äter rödbetor eller massa blåbär eller nåt sånt. Varför just gult?

"Att urinen är gul beror på färgämnen som utsöndras med gallan, när kroppen smälter fetter. En del av gallfärgämnena bryts ned i tarmsystemet, varefter de tas upp i blodet och till sist utsöndras med urinen, som därmed blir gul. De gallfärgämnen som stannar i tarmen bryts ned till färgämnen som gör avföringen brun.
Att till exempel Coca Cola inte påverkar urinens färg beror på att färgämnena i nästan all mat bryts ned i kroppen. Vissa färgämnen kan dock passera genom kroppen och färga urinen."

Mvh. Illustrerad vetenskap




Dag 49

49. Hej, jag vet att det var längesen jag skrev. Det här inlägget kommer inte handla om melodifestivalen. Inte för att jag tycker att det är dålig skit utan för att jag tycker att det är så värdelöst pinsamt förnedrande iq-befriat att det inte ens förtjänar min uppmärksamhet.

Idag handlar lite om min mamma. Min mamma som jag inte känner så väl. Det märkte jag idag när jag var på IKEA och kom att tänka på min barndom. När jag var yngre hade min mamma mig och min syster hos sig den mesta av tiden. Pappa fanns där hela tiden, på avstånd. Men han fick inte ta det där vardagliga och det där tjatiga. Åtminstone inte lika ofta. Min mamma tog det. Här kommer en lista med saker jag insåg att hon orkade göra. Jag förstår inte själv hur det gick till, jag hade inte gjort det. Inte nu i alla fall.

1. Ta hand om två små flickor
2. Ha fredagsmyskvällar då en av döttrarna väntade på övervåningen framför TV:n medan den andra var i köket med mamma och fixade något gott. Jag och Sara hade varannan vecka.
3. Baka. Mamma bakade mycket när jag var liten.
4. Sy. Hon sydde jättefina klänningar till mig och min syster inför varje skolavslutning.
5. Hålla födelsedagskalas med tillhörande drömtårta. Vi fick välja vad vi ville ha för tårta, så komponerade mamma ihop dem själv. En gång ville jag ha en båt. Då fick jag en båt.
6. Jobba.
7. Hålla ordning i ett stort hus.
8. Plantera och sköta trädgården runt huset.
9. Designa skrivbord till mig och Sara.
10. Sticka mössor och vantar och strumpor till förbannelse.
11. Varje kväll läsa sagor och sjunga en lång radda godnattvisor. Först för mig, sedan för Sara.
12. Hjälpa oss med läxor fast vi inte ville göra läxor.
13. Ut och promenera med oss hela tiden. Gärna i skogen.
14. Måla brevlådan vi hade.
15. Köra till Mörrum och hyra VHS-spelare och filmer när vi var sjuka.
16. Spela spel.
17. Laga jättegod mat hela tiden.
18. Gå på drej-kurs.
19. Gå ut och dansa.
20. Plugga

Fatta vad pigg man måste vara för att både orka jobba och ha två barn. Sedan att sköta det snyggt är extra energikrävande. Sedan göra saker för sig själv och vara kreativ. Och efter det sköta ett helt jävla hus med tillhörande trädgård. Jag hade aldrig orkat. Somnar bara jag skriver om det.

Dag 32

32. Mitt favoritmail den här förra veckan:

"du är smart och cool!
--
Med vänliga hälsningar/Kind regards"

Från min syster till mig. Det är så när man arbetar inom olika företag, då måste man peppa varandra. Jag arbetar inom ett företag som heter àla eco. Det är ett företag som bara gör bra och viktiga saker. Känns helt OK.
Nu ska jag somna och vakna alldeles för tidigt och arbeta hela dagen inom vården och sen dö av trötthet och så ska jag svälja massa luft framåt kvällen så det spänner i magen framför "extrem överlevnad". God natt!


RSS 2.0